Založ si blog

Čo (ne)vieme o parazitoch? Čo nám vlastne (ne)spôsobujú?

Parazit je taký organizmus, ktorý cudzopasí na hostiteľovi. Parazit žije paralelne s nami, vo vnútri nášho tela, využívajúc pre svoj život našu energiu, naše bunky alebo potravu, ktorú sme zjedli.

Človek je schopný nosiť v sebe viac ako 100 rôznych parazitov, od mikroskopických veľkostí až po veľké, niekoľko metrov dlhé pásomnice. Parazity sa nevyskytujú iba v črevách, ako si to ľudia zvyčajne myslia, ale takmer v každej časti tela; v pľúcach, pečeni, svaloch, pažeráku, mozgu, krvi, koži, dokonca aj v očiach!

Ako sa môže človek nakaziť?

Ochorenia, ktoré sa dajú odvodiť od parazitov, rastú skokom v dôsledku zvýšeného cestovania do zahraničia, znečistenia vody a zásobovania potravinami, v dôsledku chemikálií, ortuti a nadmerného užívania na lekársky predpis predpísaných antibiotík. Pásomnice, mechovce a mnohé jednobunkové parazity sú oveľa viac rozšírené u obyvateľstva, ako sa to klasickí medicínski odborníci snažia ľuďom nahovoriť… Parazity sa najčastejšie vyskytujú v mäsových výrobkoch z bravčového mäsa, vyrobených vo veľkovýrobniach (slanina, šunka, hot-dog, salámy, bravčové kare, atď.). Ale infikované môže byť aj hovädzie, či kuracie mäso, baranina, ba dokonca aj ryby.

Cieľom parazita je: aby bol nenápadný. Múdry parazit žije tak, aby si ho nevšimli, lebo keď ho zaznamenajú, zrejme podniknú kroky na jeho likvidáciu. Keď si myslíš, že sú parazity hlúpe, veľmi sa mýliš!… Svojím spôsobom sú rozumné, lebo sú schopné prežiť a rozmnožovať sa, čo je cieľom každého živého organizmu na tejto planéte… Zaujímavé je, že keď si schopný porozumieť znameniam svojho tela, tak prítomnosť parazitov celkom ľahko zistíš. Avšak keď sa zmieriš s tým, že nemáš dosť energie a považuješ za normálne, že si chorý, máš vyrážky, či bolesti, často prechladneš a máš chrípku alebo zápchu (a iné neduhy), tak sa nikdy nedozvieš, či máš parazity, alebo nie.

Známky, ktoré svedčia pre prítomnosť parazitov v organizme:

Zápcha: Niektoré červy sú vďaka svojmu tvaru, či veľkosti schopné fyzicky upchať črevá, čím spôsobujú sťažené a zriedkavé vyprázdňovanie stolice

Hnačka: Určité parazity produkujú a uvoľňujú také látky (prostaglandíny) do organizmu človeka, od ktorých sa stolica stáva často vodová Vetry a kŕče v bruchu: Existujú parazity, ktoré žijú v hornej časti tenkého čreva, kde spôsobujú zápal, ktorého následkom vznikajú vetry a človek je nafúknutý. To môže byť iba umocnené konzumáciou niektorej zeleniny, napr. fazule. Ak má niekto časté a dlho trvajúce problémy s nadúvaním, to je jeden z najistejších znakov prítomnosti votrelcov. .

Syndróm dráždivého čreva: Parazity môžu dráždiť vnútornú stenu čreva, ktorá sa následne zapáli a nie je schopná dostatočne vstrebať živiny, hlavne tuky, ktoré sa objavia v stolici. .

Bolesti kĺbov a svalov: Parazity putujú v organizme a sú schopné zahniezdiť sa do kĺbov a svalov. Keď toto nastane, objaví sa bolesť, ktorú lekári často prisudzujú zápalu kĺbu (artritíde) .

Anémia – chudokrvnosť: Existujú také parazity, ktoré sa zachytia na vnútornej stene čreva a odtiaľ odsávajú živiny. Keď je ich počet dosť veľký, – čo sa pre ich rýchle rozmnožovanie stáva často – môžu spôsobiť pre hostiteľa dosť značnú stratu krvi, z ktorej sa vyvinie nedostatok železa alebo nebezpečná anémia.

Alergia: Parazity dráždia, občas prederavia vnútornú ochrannú vrstvu čreva, a tak umožnia prienik veľkým, nestráveným molekulám. To stimuluje imunitný systém na zvýšenú produkciu eozinofilov, od čoho sa zapália jednotlivé tkanivá a vznikajú alergické prejavy. .

Ochorenia kože: Črevné parazity môžu spôsobovať urtiku, ekzémy a iné alergické kožné ochorenia. Taktiež môžu vznikať hľuzy, rany a iné patologické zmeny.

Granulómy: Granulómy sú také nádorovité uzlíky, ktoré obklopujú uhynuté larvy alebo vajíčka parazita. Najčastejšie vznikajú v stene hrubého čreva a konečníka, ale nájdu sa aj v pľúcach , pečeni , pobrušnici , či maternici. .

Nervozita: Toxické látky, ktoré pochádzajú z výkalov parazitov, môžu dráždiť centrálnu nervovú sústavu. Podráždenosť a nervozitu často spôsobujú cudzopasníci, ktorí popretkávajú celý organizmus. .

Poruchy spánku: Opakované budenie sa v noci, hlavne medzi 2. a 3. hodinou, keď sa pečeň snaží odstrániť z tela toxické látky, ktoré parazity vyprodukovali. Druhou príčinou môže byť svrbenie konečníka, čo je spôsobené tým, že určité červy kladú po nociach vajíčka na kožu okolia konečníka. Samičky Mrle ľudskej, ktoré väčšinou žijú v dolnej časti hrubého čreva, často vychádzajú klásť vajíčka do okolia konečníka, čím vzniká typický svrbivý zadok. Následné škrabanie sa môže rozšíriť vajíčka všade po posteli, pohybom posteľnej bielizne sa zas dostávajú do vzduchu a cez ústa späť do ľudského organizmu, kde dospievajú. Je na tomto svete od tohto nechutnejšia záležitosť?

Chronická únava: Medzi príznaky chronickej únavy patrí únava, chrípkovité príznaky, skľúčenosť, nedostatočná koncentračná schopnosť a zlá pamäť. Parazity spôsobujú tieto fyzické, psychické a emocionálne problémy tým, že oberajú organizmus a potrebné živiny a následkom ich nedostatku organizmus nevie primerane reagovať.

Poruchy imunitného systému: Parazity znižujú výkonnosť imunitného systému tým, že zabraňujú vylučovaniu imunoglobulínu A (IgA). Ich prítomnosť trvalo udržiava v činnosti obranné mechanizmy, ktoré sa na dlhý pohotovostný stav časom vyčerpajú. Týmto sa organizmus stáva bezbranným voči bakteriálnym, či vírusovým nákazám.

Okrem týchto môžu byť známkami alebo dôsledkami infekcie aj: priberanie na váhe, zvýšený pocit hladu, chudnutie, zlá chuť v ústach, zlý dych, bolesť okolo pupka, zrýchlený pulz, zahmlievanie pred očami hlavne pri predklone a vstávaní, svrbenie nosa, či ucha, slinenie počas spánku, astma, cukrovka, epilepsia, vyrážky, migrény, dokonca aj dvaja najväčší vrahovia – ochorenie srdca a rakovina.

Zanedbané hrubé črevo

Červy žijú v najväčšom počte v hrubom čreve. Akadémie identifikovali 36 rôznych toxických látok, ktoré sa produkujú v znečistenom hrubom čreve. Tieto toxíny sa potom dostávajú do krvného obehu a vo veľkom poškodzujú zdravie. V hrubom čreve dospelého človeka nad 40 rokov je v priemere 2 až 12 kilogramov usadenín. V tejto nevylúčenej vrstve odpadu sa hemžia väčšie, či menšie parazity, ktoré spôsobujú pomaly, ale isto otravu hostiteľského organizmu.

Popritom navyše oni dostávajú „najlepšie kúsky, keďže z potravy, ktorá sa dostáva do tráviaceho traktu využijú väčšinu živín, ponechajúc hostiteľovi často iba „omrvinky. Medzi inými aj to môže byť príčinou javu, keď niekto napriek tomu, že sa snaží zdravo stravovať a často berie doplňujúce vitamíny, nepozoruje zlepšenie svojho stavu. Príčinou nadváhy často parazity, ktoré oberajú hostiteľský organizmus o živiny a nechávajú mu iba kalórie, z ktorých sa mu žiada čoraz viac a viac, keďže sa snaží doplniť chýbajúce vitamíny.

Slovák za jeden skutok trestaný 5x, výnimka, či samozrejmosť! ? !. .. II

23.09.2014

Musím napraviť to, čo som poriadne nedomyslel. Myslel som si totiž, že aj keď som nikomu neublížil, bol som aj tak súdený a odsúdený od okolitej verejnosti. Vodič, ktorý nafúka nad 1 promile je trestne stíhaný, to už vieme z nového zákona. Ale stále sa pýtam, prečo??? Sedel v osobnom aute, mal naštartované, a nafúkal, a vodičák mal zadržaný na všetke skupiny! Pýtam [...]

Slovák za jeden skutok trestaný 5x, výnimka, či samozrejmosť! ?!

21.09.2014

Píšem teraz skutočný príbeh, ktorý sa stal tu na Slovensku, a je to môj príbeh. V poslednom čase sa všetci stretávame s medializovanými okolnosťami ohľadne alkoholu a vodičov. Samozrejme je toto správanie odsúdeniahodné, ale… Osobne som proti alkoholu za volantom, lebo ako je známe, alkohol-auto=zbraň. Ja som tiež bol jeden stých, čo si vypili a sadli za volant, [...]

Rakovina a tajnosti, prečo?

21.09.2014

Zdravím všetkých. Chcem vám napísať pár riadkov, aby ste aj vy pochopili podstatu rakoviny. Mám silné nutkanie napísať pravdu o všetkom, čo iní prehliadajú, mám chuť otvoriť hlavu aj neodborníkom, čiže laikom, mám chuť vykričať do sveta jednu, či sto alebo aj stotisíc argumentov, že máme vymývané mozgy! Je to už od čias komunistickej éry-socializmu. Trvalo to [...]

Štefan Harabin, ta3

VIDEO: Prezidentský kandidát Štefan Harabin. Rusko nepovažuje za agresora, chce neutralitu Slovenska

19.03.2024 07:00

O post prezidenta Slovenskej republiky vo voľbách v roku 2024 sa uchádza 11 ľudí.

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15, aktualizované: 07:16

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.

Putin

Putinov triumf odobrili hostia z AfD. Ako ruské voľby "monitorovali" extrémisti z Nemecka

19.03.2024 06:00

Aby prezidentským voľbám dodal zdanie legitimity, Putin si ako pozorovateľov pozval poslancov nemeckej strany AfD.

anketa, kandidáti na prezidenta 2024

ANKETA: Osem kandidátov na prezidenta odpovedalo na 19 otázok. Tu sú všetky odpovede

19.03.2024 06:00

Do ankety sa zapojilo 8 z 10 kandidátov. Líder SNS Andrej Danko sa vzdal v prospech Štefana Harabina. Milan Náhlik a Štefan Harabin do uzávierky neodpovedali.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 4
Celková čítanosť: 11011x
Priemerná čítanosť článkov: 2753x

Autor blogu

Archív